FN-dag markeret i Randers

I dag den 24. oktober er det 73 år siden at FN blev dannet. Det bliver markeret verden over, og således også i Randers.

Ceremonien fandt sted ved mindestenen på Randers Havn, som blev indviet på flagdagen den 5. september.

Knud Spangsø bød velkommen til de fremmødte, og i sin tale sagde han:

Stenen har kun sin berettigelse, hvis den kommer til at danne rammen om traditioner.

Nu er frøet plantet. pas på det, værn om det og lad det vokse og blive til flere gode traditioner, vi kan samles om i fremtiden.

 Vi skal mindes kammeratskabet under udsendelsen, og primært mener jeg personligt, skal vi mindes de, som gav det ultimative. Deres liv eller deres fysiske eller psykiske helbred, mens de var “Udsendt for Danmark”

 Jeg er derfor ekstra glad for, at Iben har fundet tid til også at være med i dag. Jeg har selv, i min tid som formand for Danmarks Veteraner, Kronjylland, hvert år på Flagdagen den 5. september lagt blomster på Dan Gydes gravsted på Nordre Kirkegård.

 Forrige år var en speciel oplevelse for mig, for netop som blomsterne var lagt, kom Dans mor forbi, og vi fik en god snak om det surrealistiske, at miste en søn i sin bedste alder. Noget, som jeg selv har prøvet.

 Denne snak bestyrker mig i at når jeg lægger min buket ved en sten, som denne, så vil min tanke først og fremmest gå til de, som ikke er her mere, og de, som ikke mere er som de var før udsendelsen, og ikke mindst til de efterladte, som må leve med dette. Vi andre må leve videre i troen på, at de ikke er gået bort, men blot gået i forvejen« sluttede Knud Spangsø sin tale, og bad de tilstedeværende bøje hovederne, og sende en kærlig tanke til de efterladte, og til dem, som ikke længere kan få en almindelig hverdag til at fungere.

Efter talen lagde Knud Spangsø på vegne af Danmarks Veteraner en blomsterbuket ved mindestenen.

Herefter tale byrådsmedlem Iben Sønderup (S):

Vi er rigtig mange, der er familie til eller venner med en, der har været udsendt af Danmark. Og særligt for familierne er det noget specielt i hverdagen at have en nærtstående, der er udsendt.

 De mennesker, som udsendes under FN’s flag, yder en helt særlig indsats for verden. De har taget en beslutning om, at tilbyde sig selv og hele deres liv for at gøre verden til et mere sikkert sted.

 FN blev grundlagt i 1945 ”for at frelse kommende generationer fra krigens svøbe” som det hed.

 Er det så lykkedes? – Der findes stadig krig. Men her i landet har vi FN-soldater, der har reddet andre menneskers liv under en udsendelse. Jeg kender selv nogle af dem.

 Nogle mennesker lever hele livet og tænker på, om de nogensinde har gjort en forskel i verden. En veteran har ikke det problem.

 Men veteraner, både FN-veteraner og alle andre tidligere udsendte, kan have andre problemer. Det ved vi. Nogle kommer hjem og har fået ødelagt deres fysiske førlighed. Man er blevet ”en anden”.

 Andre kommer hjem og har fået psykiske skader. I dét tilfælde er man også blevet ”en anden”. Det kan være svært at navigere i.

 Og det går heller ikke sporløst hen over de familier, der må stille en nærtstående til rådighed for verdens sikkerhed.

 Dét at have bidraget på denne måde, som udsendt, eller som familiemedlem, sætter et helt særligt perspektiv på tilværelsen.  Og det er netop dét bidrag, vi markerer og anerkender i

Danmarks Veteraner, Kronjylland plejer at fejre dagen sammen med andre lokalforeninger på Rindsholm Kro. Her har foreningen for vane at lægge en buket blomster ved veteranernes sten i Mindelunden ved kroen.

»Vi skal imidlertid til at indarbejde nye rutiner omkring den nyindviede mindesten for Danmarks udsendte ved mindeankret på Randers Havn. Derfor vil vi i år lægge blomsterne ved vor egen mindesten,« fortæller formand for Danmarks Veteraner i Kronjylland, Knud Spangsø.

Efter ceremonien i Randers hastede formand Knud Spangsø til Rindsholm Kro. Her skulle to lokale veteraner have tildelt fredsprismedaljen. De to er Poul Larsen og Paul-Erik Nielsen.

Mindestenen i Randers blev rejst på initiativ fra Knud Spangsø, som foreslog, at der skulle rejses en sten for udsendte soldater i Randers, som det kendes fra andre byer.

I år er det 70 år siden, at FN udsendte sin første fredsbevarende mission. Den fandt sted i 1948 efter den israelsk-arabiske krig efter Israels selvstændighed. Siden dengang har ca. 60.000 danskere været udsendt i international tjeneste.

Formand for Danmarks Veteraner Knud Spangsø byder velkommen. Foto: News-Medie
Foto: News-Medie
Byrådsmedlem Iben Sønderup (S) talte ved mindestenen. Foto: News-Medie

 

Knud Spangsø nedlægger blomsterbuket ved mindestenen. Foto: News-Medie
Foto: News-Medie

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*