Fakkeloptog mod dyremishandling

Initiativtager Birgit Kruuse er klar til fakkeloptoget. Foto: News-Medie

Fredag aften mødtes godt 50 dyrevenner til fakkeloptog i Randers. Det skete på baggrund af, at retten i Randers i sidste uge afsagde en betinget dom for vanrøgt og mishandling af hunde.

Anklager i sagen Marianne Birck havde forlangt mindst et års ubetinget fængsel, men den påstand afviste domsmandsretten.

Dommen forargede i høj grad Birgit Kruuse, som derfor tog initiativ til at danne et fakkeloptog. Hurtigt fik hun kontakt til en række mennesker, som stod parate til at assistere med arrangementet.

»Ingen skal kunne slippe med næsten ingen straf i så grove sager,« siger Birgit Kruuse som den væsentligste årsag til initiativet.

På News-Medies foranledning har medlem af Folketinget Karina Due (Dansk Folkeparti) fulgt sagen fra begyndelsen, og var selv til stede i retten for at overvære retssagen. Derfor var det naturligt, at det blev hende, som skulle tale ved arrangementet. Også partifællen Claus Kvist Hansen har fulgt sagen, men han kunne ikke deltage i aftenens arrangement.

Karina Due. Foto: News-Medie

Til gengæld var dansktopsanger Susanne Lana til stede. Det fik Karina Due i sin tale til at henvise til Susanne Lana’s kæmpe hit ”Hvis tårer var guld.”

»Denne sag har trukket dybe spor hos alle, og de ville eje millioner, hvis tårer var guld. Ikke mindst hos hundeejere, men også alle andre som har hjertet på rette sted« sagde Karina Due og fortsatte:

»Jeg blev vred, frustreret og rigtig ked af det, da jeg hørte dommen. Det har jeg tænkt mig at gøre noget ved.«

 »Jeg griber fat i justitsminister Søren Pape Poulsen, og så giver jeg ikke slip igen, før vi har fået minimumsstraffe. Det her, det er simpelthen ikke i orden.«

 »Vi har jo allerede fået hævet strafferammen til det dobbelte. Problemet er bare, at domstolene ikke bruger de redskaber, som vi har givet dem. Og det er dybt frustrerende for os som politikere. Politiet bruger heller ikke de redskaber, og det kan vi simpelthen ikke leve med. Det skal der laves om på.«

 »Hvis de ikke selv kan finde ud af det, så er vi som politikere nødt til at vride armen om på ryggen af dem, og tvinge dem til det. Jeg kan love jer, at jeg kæmper denne her sag i Folketinget. Og jeg bliver ved,« sluttede Karina Due.

Susanne Lana blev opfordret til at synge ”Hvis tårer var guld”, og det indvilgede hun i, på betingelse af, at alle sange med. Og det gjorde de. Både yngre og ældre kendte hittet, som stadigvæk spilles over alt.

Susanne Lana. Foto: News-Medie

Susanne Lana var kørt hele vejen til Randers for at være med i fakkeloptoget. Hun finder dommen latterlig, og vil derfor gerne være med til at råbe politikerne op.

»Hun skal have en ordentlig straf, for det hun har gjort,« understreger Susanne Lana.

Efter sangen bevægede de godt 50 deltagere sig ud på en nærmere bestemt rute. Her blev der råbt slagord, som ikke var til at misforstå.

»Dyrepoliti nu«, »Stram dyreværnsloven« og »Ingen er for gammel til at komme i fængsel.«

Det sidste skyldes dommen, som gjort betinget med henvisning til kvindes alder og svigtende helbred.

Enkelte have skilte med. Foto: News-Medie

På retssagens første dag oplyste Karina Due til News-Medie, at Dansk Folkeparti vil gå til finanslovsforhandlingerne med krav om indførelse af et dyrepoliti, eller dyreværnsenheder som kun beskæftiger sig med dyreværnssager. Når forhandlingerne går i gang, vil det vise sig, om der kan samles 90 mandater til forslaget.

Flere hundeejere som har hund fra sagen vil gerne hjælpe til med at indføre et dyrepoliti. Sammen med News-Medie vil de lave et fotokatalog med nogle af de grusomme billeder fra sagen. Sammen med nogle landskendte personer, som anbefaler en skærpelse af dyreværnsloven, og indførelse af dyrepoliti bliver materialet overrakt til Folketingets politikere.

Susanne Lana får et smækkys af Willy, som kommer fra Gjerlev. Foto: News-Medie

Under sagen blev tilhørerne vidne til nogle brutale detaljer om hvordan en del af hundene var blevet aflivet. En dyrlæge som var med ude og hente nogle af hundene forklarede, at hundene sad helt apatiske og bange. Hun sammenlignede dem med de børn i Rumænien, som er blevet vist på TV.

En kredsformand for Dyrenes Beskyttelse karakteriserede forholdene som en koncentrationslejr.

Professor Henrik Elvang Jensen som havde obduceret fem af de hunde, som blev fundet døde, forklarede i retten, at to af de fem hunde var skudt. De øvrige tre obducerede hunde havde store, men forskellige skader.

Et udsnit af deltagere i fakkeloptoget. Foto: News-Medie

Med aftenens fakkeloptog har de utilfredse deltagere taget deres første skridt i håbet om at få ændret tingenes tilstand, når det gælder straffen i sager om vanrøgt og mishandling af dyr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*