Politi har afspærret Kirkebækvej og Vestervangvej i Viborg efter tip om mistænkelig forhold.

Arkivfoto

     

Tirsdag formiddag blev Midt- og Vestjyllands Politi tilkaldt til en privat adresse på Kirkebækvej i Viborg. Ifølge Mette Helm, kommunikationsrådgiver hos Midt- og Vestjyllands Politi udtaler hun at de har modtaget et tip om mistænkelig forhold. Politiaktionen blev iværksat, fordi politiet modtog en anmeldelse om, at en beboer på adressen i selvmordshensigt havde indtaget et endnu ukendt stof, som kan være giftigt ved indtagelse.

 

Midt og vestjyllands Politi har af sikkerhedsmæssige hensyn valgt at foretage tekniske undersøgelser, som skal fastslå præcist, hvilket stof der er tale om. De indsamlede prøver bliver fløjet med helikopter til nærmere analyse. Der er ikke fare for personer i området, men politiet beder borgere om at holde sig uden for afspærringen af hensyn til det arbejde, der pågår. Borgere med bopæl eller uopsætligt ærinde inden for afspærringen kan blive ledsaget ind i og ud af området af politiet.

Da stoffet kan være giftigt, har politiet anholdt og sigtet beboeren for overtrædelse af straffelovens §192a. Han vil blive fremstillet i grundlovsforhør onsdag. Anklagemyndigheden vil anmode om lukkede døre.

De første resultater af undersøgelserne på stedet viser, at stoffet, som endnu ikke er identificeret, er inddæmmet i huset. Afspærringen omkring Kirkebækvej bliver derfor ophævet. Huset er lukket af, indtil politiet genoptager arbejdet på stedet onsdag.

Prøverne som i går blev fløjet med helikopter er nu blevet analyseret, og politiet har her onsdag formiddag meldt ud hvad prøvesvarene har givet.

Jeg kan fortælle at vi har fået testet dette stof og der er der er en protein streng af samme karakteristika som ricin. Esenen i dette er at den unge mand med dette stof han har lavet har haft selvmordshensigt, og ikke har ville skade andre.

Ricin bliver udvundet af castorbønner, og den 21-årige mand har ifølge politiet knust bønnerne for at udvinde giften i pulverform. Det er et selvmordsforsøg, der gik galt, og så har han valgt et særdeles uheldigt stof til det, siger efterforskningsleder Christian Toftemark Jørgensen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Fakta om ricin

Ricin er 6000 gange stærkere end blåsyre og dobbelt så stærk som kobraslangens gift. Dødelig dosis er således 0,2 milligram og der findes ingen kendt modgift. Castorbønner er vidt udbredt, da planten dyrkes til udvinding af ricinusolie, der benyttes i fremstillingen af bl.a. nylon. bremsevæske og hydraulisk væske.

Ricin har været brugt ved likvideringer og er på listen af potentielle terrorredskaber på linje med miltbrand.

Kilde: Wikipedia

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*